Mirella Willlems (Adviseur werkgeversdienstverlening Overheid en Zakelijke Dienstverlening van UWV) vertelt: ”Michaëlla Cornelissen (manager Binnenwerk) heeft contact opgenomen met UWV voor een project bij Staatsbosbeheer. Binnenwerk helpt namelijk mensen met een arbeidsbeperking aan een baan binnen het Rijk en werkt hiervoor veel samen met Staatsbosbeheer. Binnenwerk heeft een presentatie verzorgd met boswachters van Staatsbosbeheer en uitgelegd wat van de kandidaten wordt verwacht.” In Vijlen is er een kennismaak-dag georganiseerd. Juist omdat daar ook de uitvalsbasis van het team is. Kandidaten kregen uitleg over Staatsbosbeheer en konden kennismaken met de boswachters. Daarna zijn er sollicitatiegesprekken met de kandidaten gevoerd en konden ze, met enige vertraging vanwege Corona, in juni met negen man aan de slag. Inmiddels zitten ze op volle kracht en is de proeftijd ten einde. Alle negen kandidaten hebben sinds 1 augustus een jaarcontract gekregen voor 24 à 32 uur per week.

Robert Gilissen (Werkbegeleider Binnenwerk Team Staatsbosbeheer Zuid-Limburg): “Ik zorg voor een vaste structuur, iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid en ook de onderlinge communicatie is van belang. De groep bestaat grotendeels uit mannen, maar twee vrouwen bewijzen dat het werk ook voor hen geschikt is.” Dat kan Lynn alleen maar bevestigen: “Ik kan bijna alles wel meedoen. Ik hou zelf heel erg van de rust. Lekker bezig zijn in een fijne omgeving en niet de hele dag hoeven na te denken. Je wordt ook best creatief. In plaats van een boom te verslepen, kun je deze ook in stukjes zagen. En er zijn altijd wel collega’s die je even kunnen helpen!”

Ze zijn iedere dag buiten, weer of geen weer. En dat vinden de kandidaten juist zo fijn. Manuel vertelt: “Het voordeel van het buiten werken is dat je op veel plekken komt, je ziet nog eens wat. Van Vijlen naar Schin op Geul en Cadier en Keer.” Ook Ralph geniet van het werken in de natuur: “Ik ben graag in de buitenlucht en ik hou van grof werk. Zagen is echt voor mij weggelegd, dat is echt mijn ding. Zeker met dit lekkere weer.” Joshua: “Ik werk liever niet binnen, dus ik vind het fijn dat ik in deze omgeving mag werken. Het is leuk werk en het geeft me voldoening om het resultaat te zien als alles klaar is.”

 

De werkzaamheden zijn heel divers: maaiklussen, snoei-werkzaamheden (bosranden, hagen), hooien, schoffelen, onkruid weghalen, het onderhouden van poelen etc. Ondanks dat het seizoensgebonden werk is, is er het hele jaar door werk voor de groep. De kandidaten zijn opgeleid in HGA (hulpverlening geïsoleerde arbeid) en bosmaaier. Robert: “Er zijn kandidaten die graag meer willen weten over de flora en fauna en tot op heden wordt dat ook gefaciliteerd door Binnenwerk. Zelfs in die korte tijd zie je hoe de groep zich ontwikkelt. Dat is mooi om te zien.”

Cindy Claessen (Accountmanager van WSP Parkstad) vertelt: “Het zijn allemaal mensen vanuit het doelgroep register (DGR). Zij hebben dus allemaal een beetje extra begeleiding nodig. In totaal zijn er drie kandidaten vanuit de Parkstadgemeenten in de groep geplaatst, één kandidaat vanuit Maastricht-Heuvelland en de rest van de groep is afkomstig van het UWV. Dit project is ook extra aantrekkelijk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Buiten werken vinden ze vaak fijn, weinig prikkels en de rust die het buiten werken hen geeft, werkt heel goed voor ze. Het perspectief is belangrijk voor de mensen. Ze komen op deze manier in aanmerking voor een vast contract bij Binnenwerk, een mooie werkgever!

Over Binnenwerk
De medewerkers zijn in dienst van UBR | Binnenwerk, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Binnenwerk zorgt ervoor dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een baan vinden binnen de Rijksoverheid. Lees meer over Binnenwerk.