Horeca & Leisure

Uiteraard heeft elke regio in Nederland hotels, restaurants en cafés. Daardoor komen horecabanen overal wel voor. Toch zijn er arbeidsmarktregio’s waar de sector in de werkgelegenheid sterker is vertegenwoordigd dan gemiddeld over heel Nederland (5%). Zo ligt het aandeel horecabanen hoger in de regio Limburg. Deze regio heeft een relatief groot aanbod van restaurants, vakantiehuisjes, campings en hotels, omdat er veel dagjesmensen en internationale toeristen naartoe komen.

De horeca wordt momenteel zeer zwaar getroffen door de coronacrisis. Restaurants en cafés waren grotendeels gesloten tot 1 juni 2020 of alleen open voor afhaal en bezorging. Hotels mochten open blijven, maar zagen het aantal gasten de laatste maanden sterk teruglopen. Hoewel de horeca in elke regio werkgelegenheid biedt, is de sector in sommige regio’s sterker vertegenwoordigd dan in andere. Toerisme speelt een belangrijke rol in de verklaring waarom er in sommige regio’s relatief veel horecabanen zijn. Maar ook de aanwezigheid van hogescholen en universiteiten is van belang. In studentensteden zijn immers veel horecagelegenheden te vinden.

Een gangbare naam voor allerlei commerciële vrijetijdsvoorzieningen is leisure. De leisuresector kan heel breed worden gedefinieerd: vermaak, winkels, cultuur, recreatie. Delen van leisure zijn vaak vervat (horeca, cultuur, detailhandel, open lucht recreatie).

Informatie voor adviseurs

Klik hier

Actueel nieuws

Nieuwsflits

De online banenmarkt

In deze tijd zijn online activiteiten niet meer weg te denken. Daarom organiseren wij op dinsdag…
Nieuwsflits

Euregionale Jobfair – 21 oktober 2021

De Euregionale jobfair Zuid-Limburg is hét platform waar Nederlandse, Belgische en Duitse werkgevers elkaar kunnen…
Nieuwsflits

Online event: Maak werk van uw talent!

Op maandag 11 oktober 2021 organiseert UWV het online event: Maak werk van uw talent!…